Ortodonție pentru adulți: niciodată nu este prea târziu pentru aparat dentar
Se poate purta aparat dentar la vârsta adultă? Răspunsul este: absolut da! Într-adevăr, tot mai mulți adulți își cer stomatologului tratament ortodontic pentru a-și îmbunătăți dinții, datorită și soluțiilor din ce în ce mai discrete oferite de piață.
De fapt, atunci când vorbim de aparat dentar pentru dinți, ne gândim că acest aparat este destinat exclusiv copiilor și adolescenților, însă această prejudecată este fără fundament. Pe scurt, un mit fals care trebuie neapărat demontat ca ortodonție la vârsta adultă nu este doar posibil, ci poate preveni și rezolva o serie de probleme care depășesc simpla estetică a dinților strâmbi, garantând rezultate excelente.
Aparate ortodontice pentru adulți, nu numai pentru estetică!
O problemă incorectă în copilărie, o traumă sau o simplă prevenție: există multe motive pentru care, chiar și ca adulți, este posibil să avem nevoie de ortodonție pentru a corecta poziția dinților.
De fapt, nu trebuie subestimat faptul că o dantura armonioasa îmbunătățește șansele de a menține o igienă orală adecvată și, prin urmare, sănătatea dinților și a gingiilor pe termen lung. Corectarea unui defect de aliniere a dinților cu ajutorul aparatelor ortodontice poate preveni sau trata și malocluziile, restabilind potrivirea arcadelor dentare și protejând astfel împotriva problemelor cu articulația temporo-mandibulară și deci cu mestecarea sau deschiderea/închiderea gurii. Fără să ne gândim că, evident, ocluzia corectă poate aduce beneficii întregii posturi a corpului.
Aparate dentare invizibile: alternative
Să începem cu o primă distincție fundamentală între tipurile de aparate ortodontice:
APARATE FIXE: unde atașamentele / bracket-urile care modifică poziția dinților sunt lipite de suprafața dinților
APARATE MOBILE: compuse dintr-o serie de elemente detașabile. Ortodonția estetică se aseamănă din toate punctele de vedere cu cea clasică, cu diferența că dacă aparatele clasice pentru dinți sunt absolut evidente, ortodonția invizibilă a făcut pași mari în a studia soluții greu vizibile sau chiar transparente.
Ortodonție invizibilă
Această soluție este cu siguranță cea mai solicitată în rândul adulților. Este un set de gutiere de aliniere dentară, numite „alignere”, care trebuie înlocuite în mod regulat în funcție de progres și până când rezultatul planificat anterior este atins printr-un proiect virtual.
Realizate din material plastic transparent și realizate pe măsura fiecărui pacient (printr-o amprentă dentară), acestea învăluie toate suprafețele dinților, imprimând datorită conformației lor specifice o tracțiune constantă dar atât de ușoară încât să fie abia percepute chiar de către purtător. Acestea sunt aparate mobile, care pot fi îndepărtate independent (de exemplu în timpul mesei sau pentru a vă spăla pe dinți) și care asigură astfel un confort maxim.
AVANTAJE: avantajele acestei soluții sunt numeroase
Pe lângă estetică, confortul acestor aparate este, fără îndoială, cel care le-a sancționat succesul: suprafața lor netedă nu provoacă leziuni sau ulcere bucale, nu creează probleme deosebite de pronunție și, de asemenea, necesită mai puține verificări de către medicul stomatolog (aproximativ la fiecare 6 săptămâni).
Gestionarea alimentației și igienei bucale devine și ea mai ușoară (întrucât gurierele de aliniere trebuie îndepărtate în timpul mesei și în timpul periajului dentar) și datorită proiectului virtual creat pentru a planifica tratamentul pe măsură, în general este posibil să se prevadă din începutul tratamentului care va fi durata reală și de câte măști vor fi necesare pentru a ajunge la rezultatul prestabilit.
Dezavantaje
Faptul ca aceste aparate pot (și ar trebui) să fie îndepărtate în unele ocazii este atât un avantaj cât și un dezavantaj în tratament. De altfel, ele necesită și o mai mare colaborare și perseverență din partea pacientului, care trebuie să se angajeze să poarte alignerele între 18 și 23 de ore pe zi, îndepărtându-le la mese și în timpul igienei și apoi să se spele din nou pe dinți înainte de a le purta. Dezavantajul suplimentar este că nu sunt potrivite pentru toată lumea, deoarece nu sunt potrivite pentru corectarea malocluziilor severe.
Aparate dentare pentru adulți: pe care să-l aleg?
După cum am văzut, există, așadar, mai multe opțiuni pentru a-ți îmbunătăți zâmbetul, la orice vârstă. Fiecare soluție are avantajele și dezavantajele sale, dar medicul dentist (și mai precis ortodontul) este singura persoană capabilă să determine care este cea mai potrivită pentru cazul individual.
De altfel, se va evalua tipul și severitatea malocluziei, precum și obiectivele de atins, creându-se totodată un program util de timp și costuri pentru terapie de care trebuie să se țină seama înainte de începerea tratamentului.
Indiferent de tipul de aparat dentar ales, un tratament ortodontic la vârsta adultă nu poate doar să vă ofere un zâmbet perfect, ci și să ne sporească încrederea în sine prin îmbunătățirea vieții private, precum și a vieții sociale și profesionale.