recomandă ZEN Dental:

Google și Facebook

stomatologie pediatrica Cluj, pedodontie, stomatologie copii

Prevenția cariilor și igiena dentară la copii

În ceea ce privește prevenirea și igiena dentară, iată câteva puncte, care trebuie luate în considerare.

Când copilul se naște, dinții lui sunt deja prezenți ca muguri incluși în gingie care se formează încă din a doua lună după concepție. Faptul că dinții nu sunt prezenți vizibil în arcada de la naștere până în luna a șasea, când apar în mod normal primii incisivi inferiori, nu scutește părinții de practicarea unei igiene bucale zilnice adecvate a copilului lor nici în această perioadă. De altfel, mucoasele cavității bucale, după hrăniri sau mese în lunile următoare înțărcării, trebuie curățate de pelicula de placă și de reziduurile alimentare care stagnează pe ele și pe dinții de lapte. Mama poate obține o igienă orală eficientă pentru copilul ei după fiecare masă prin simpla înfășurare a unui deget cu tifon umed și apoi frecându-l pe suprafața gurii bebelușului. În acest fel va putea curata limba, obrajii, gingiile de pelicula de placa reziduala și după luna a șasea, și suprafața dinților de lapte care încep să apară. Această practică ar trebui efectuată până la vârsta de 3/4 ani, când copilul va începe să se curețe independent, dar cu siguranță nu este complet eficient.

stomatologie pediatrica Cluj, pedodontie, stomatologie copii

Un obicei absolut incorect, este să îndulciți suzetele cu zahăr, miere și așa mai departe și apoi să o lăsați în gura micuțului pentru a-l liniști sau a-l ține ocupat. Se știe că după 15/20 de minute în care sunt în gură, zaharurile se transformă în acizi capabili să atace smalțul dinților și astfel să provoace carii. Chiar și obiceiul de a adormi bebelușul cu ajutorul unei sticle de suc de fructe sau lapte îndulcit provoacă leziuni dentare. Suzeta și biberonul folosite în acest mod incorect pot cauza apariția cariilor pe suprafața incisivilor superiori.

stomatologie pediatrica Cluj, pedodontie, stomatologie copii

La sfârșitul celui de-al treilea an, dentiția este completă și bebelușul are 20 de dinți în gură pe care trebuie să-i păstreze cu grijă. Începând cu al treilea an, este indicat să se introducă utilizarea unei periuțe de dinți care să fie folosită de copil dar întotdeauna sub supravegherea unui adult. Pasta de dinți recomandată, cu excepția alergiilor sau a altor contraindicații rare, este cu conținut de fluor. Nu este nevoie să folosiți o cantitate mare de pastă de dinți, deoarece cea mai mare parte a acesteia este probabil doar ingerată.

De la vârsta de trei până la șase ani, dentiția temporara rămâne stabilă. Începând cu al șaselea an, pe lângă îngrijirea indicată, este indicată sigilarea dentara pe dinții permanenți, care, combinata cu vizitele periodice la medicul stomatolog, vor ajuta copilul să ajungă la maturitate fără carii sau cu leziuni dentare minime.

stomatologie pediatrica Cluj, pedodontie, stomatologie copii